vrijdag 1 juli 2022

Annelies Verlinden vreest het ergste: “Mogelijk nog nieuwe pandemieën op komst”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft het werk aan de pandemiewet afgerond.

“Deze wet is niet enkel gemaakt voor deze pandemie. We weten op basis van meningen van wetenschappers dat er in de toekomst mogelijk nog nieuwe pandemieën zullen komen”, zei Verlinden op Radio 1.

“Hopelijk zo weinig mogelijk, en niet in ons land. Maar op die manier zijn we voorbereid om in de toekomst pandemieën op een goede manier te kunnen beheren.”

Verlinden gaf nog een woordje uitleg over de wet: “Het Parlement zal de doorslaggevende stem hebben. Als het Parlement zegt dat er geen sprake is van een pandemie, zullen we ook niet verder kunnen gaan met maatregelen. Zij zorgen voor het toegangsticket om tot maatregelen over te kunnen gaan.”

“Alvorens het Parlement gevraagd wordt om zich uit te spreken over de afkondiging van die noodsituatie, zullen alle adviezen van wetenschappers en experten bezorgd worden, zodat zij zich met kennis van zaken kunnen uitspreken over de eventuele epidemische noodsituatie. De Kamer zal kunnen bijsturen wanneer zij van oordeel zijn dat bepaalde maatregelen niet adequaat of wenselijk zijn.”

Peter De Roover, Kamerlid voor N-VA, is niet onder de indruk: “Een volmachtenwet, ingediend onder de naam pandemiewet, proberen te verkopen als zou een sterke betrokkenheid van het Parlement daardoor verzekerd worden. Je moet het durven. Onze minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden durft dat.”

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws