maandag 28 november 2022

Bij Zuhal Demir zit het diep: “Ik worstel daar al lang mee”

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) passen een decreet inzake het jeugdsanctierecht aan.

Jongeren tussen 12 en 18 jaar zullen ook voor verkrachting kunnen worden opgesloten, ook wanneer er geen verzwarende omstandigheden in het spel zijn. Vanaf september 2022 gaan de nieuwe regels in.

“Elke verkrachting valt in mijn ogen onder verzwarende omstandigheden. Daarom maken we komaf met het onderscheid en wordt in de toekomst langdurige opsluiting van minderjarigen door de jeugdrechter mogelijk voor élke verkrachting. Met of zonder formele verzwarende omstandigheden”, schrijft Zuhal Demir op Facebook.

“Een verkrachting is een aanslag op een leven, ook wanneer minderjarigen het doen. En het feit is dat, vergeleken met het levenslange trauma van de slachtoffers, daders te vaak goed wegkomen.”

“Ik worstel daar al lang mee, wie me kent weet dat. Als maatschappij en als politiek moeten we weigeren ons daarbij neer te leggen. Vlaanderen kan niet in de plaats treden van de federale wetgever of rechters, maar als het gaat om minderjarige criminelen kunnen we wél de regels aanscherpen.”

https://www.facebook.com/ZuDemir/posts/1742910255898645

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws