maandag 21 juni 2021

Coronacommissaris Pedro Falcon reageert fors op uitspraken van minister Verlinden

Coronacommissaris Pedro Facon heeft enkele opmerkingen bij de uitspraken die minister Annelies Verlinden (CD&V) deed over de versoepelingen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) liet eind vorige week weten dat de bubbel en de knuffelcontacten verdwijnen. Ze voegde er aan toe dan mensen thuis zelf verantwoordelijkheid moeten nemen.

De experts stonden op hun achterste poten. “Wij hebben dit nooit geadviseerd”, zei infectiologe Erika Vlieghe. Ook viroloog Marc Van Ranst waarschuwde. “Deze zomer gaan de cijfers terug omhoog gaan”, klonk. “Het loslaten van deze maatregel komt te vroeg.”

Ook coronacommissaris Pedro Facon had de nodige opmerkingen. “Het is niet omdat iets niet meer verboden is in het ministerieel besluit, dat het verplicht of verstandig is om dat te doen”, zei Facon.

Hij verwijst daarbij naar de mogelijke gevaren. “Bijvoorbeeld heel veel verschillende niet- of niet allemaal gevaccineerde mensen thuis ontvangen zonder enige preventieve maatregelen, of grote tuinfeesten met niet- of niet allemaal gevaccineerde personen organiseren zonder veiligheidsmaatregelen inzake afstand en dergelijke.”

Hij raadt dan ook aan om in dergelijke gevallen te kiezen voor een zelftest. “Het gebruiken van zelftesten is een teken van hoffelijkheid en respect naar je geliefden”, besloot de coronacommissaris.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws