dinsdag 24 mei 2022

Geert Molenberghs ziet het gevaar komen: “Dat begint met enkele procenten”

De coronacijfers blijven de goede kant uitgaan, maar volgens biostatisticus Geert Molenberghs kunnen we nog geen victorie kraaien.

De experten zitten in met wat de versoepelingen die binnenkort ingaan teweeg zullen brengen. Bovendien is de Indiase variant het grote gevaar voor de komende maanden.

In het Verenigd Koninkrijk is de Indiase variant aan een stevige opmars bezig en meestal krijgen wij de Engelse tendens een tijdje later bij ons. “Het is een een illusie om te denken dat we die gaan tegenhouden”, zegt Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) bij HLN Live.

Vanuit het niets is het aandeel van de Indiase variant in het Verenigd Koninkrijk in zes weken tijd tot 60 procent gestegen. Dat was ook in India zelf het geval.

De gegevens uit het Verenigd Koninkrijk zijn volgens Molenberghs zeer betrouwbaar. Ondanks een vaccinatiecampagne die veel verder staan dan de onze stijgen de besmettingen er met 30 procent.

In ons land is de Indiase variant voorlopig nog weinig verspreid. “Maar we moeten realistisch zijn. Ook op het Europese continent zijn er landen waar toch al een behoorlijke circulatie begint. Vaak gaat het om enkele procenten, maar zo is het in het Verenigd Koninkrijk natuurlijk ook begonnen”, besluit Molenberghs.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws