zaterdag 13 augustus 2022

Geert Molenberghs zit met schrik: “Dat is zoals net voor de tweede golf”

De berichten die uit het Verenigd Koninkrijk komen over de Indiase variant van het coronavirus zorgen voor schrik bij experts.

Over de Indiase variant is nog bitter weinig geweten. Toch lijkt het duidelijk dat de nieuwe mutatie veel besmettelijker is dan de Britse variant.

De ziektesymptomen zouden evenwel milder zijn dan bij de andere coronavarianten. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA is ook vrij zeker dat alle vaccins voldoende bescherming bieden.

Biostatisticus Geert Molenberghs van Uhasselt en KU Leuven zit echter met de nodige schrik na berichten uit het Verenigd Koninkrijk. Het reproductiegetal in Bedfordshire bij Londen wordt op 1,6 geschat.

“Dat is het getal dat we zagen vlak voor de tweede golf, bijzonder hoog dus”, zegt Molenberghs aan GVA. “Ik durf nog niet veel verder kijken dan juni. We zien zeer vaak dat de verspreiding van een nieuwe variant traag begint, en dan een groeispurt krijgt.”

Het enige weerwerk dat zijn vruchten zal afwerpen volgens Molenberghs is de vaccinatiecampagne, zeker nu de coronamaatregelen snel gelost worden.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws