dinsdag 5 juli 2022

Hoe goed ben ik beschermd na één prik? Steven Van Gucht geeft antwoord

De vaccinatiecampagne is op volle snelheid. En dan stellen veel mensen zich de vraag: hoe goed ben ik beschermd bij één prik en is dat ook tegen alle varianten? Viroloog Steven Van Gucht legt de verschillen uit.

“Heel veel mensen gaan nog niet volledig gevaccineerd zijn in de zomer. Ik krijg zelf mijn eerste inenting in juni. Als ik AstraZeneca krijg, zal ik pas volledig gevaccineerd zijn in de loop van september en zo gaan er veel mensen zijn.”

“Wanneer we spreken over vaccinatie, dan vergeet men er vaak bij te zeggen dat het wel degelijk moet gaan over een volledige vaccinatie, dus 2 dosissen. Voor een doorsnee twintiger zal die tweede dosis pas in de loop van augustus komen”, zegt Steven Van Gucht op Radio 1 in ‘De Wereld Vandaag’.

“Dat eerste vaccin gaat een bescherming geven, maar die is onvolledig. Tegen de klassieke of Britse variant is die bescherming al relatief goed. Maar als je kijkt naar meer afwijkende varianten, zoals de Zuid-Afrikaanse of mogelijk de Indiase, gaan we ervan uit dat die bescherming na één inenting toch een stuk minder is.” 

“Dat kan misschien 50 of 60 procent zijn, maar dan kan het zijn dat mensen nog een ernstige infectie oplopen. Met die tweede inenting wordt die bescherming heel wat beter, die antistoffen gaan nog tienmaal de hoogte in.”

Gerelateerd:

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws