vrijdag 7 oktober 2022

In één week 25 graden warmer: Frank Deboosere legt uit hoe uitzonderlijk dit is

In één week tijd gaan we van winterweer met sneeuw naar een lange periode van zacht lenteweer. Dat betekent een temperatuurverschil van 25 graden. Frank Deboosere geeft toelichting bij deze weersomslag bij VRT.

Het verschil in temperatuur heeft alles te maken met de aangevoerde luchtstroom. Vorig weekend hadden we luchtstromingen uit het noordoosten. Die lucht uit onder andere Polen, Finland, Wit Rusland is behoorlijk koud wat temperaturen geeft van maximaal -4 naar -8 graden ‘s nachts.

Op enkele dagen is de luchtstroom veranderd, wat niet uitzonderlijk is. Nu komt de lucht vanuit het zuiden en wordt met een grote snelheid aangevoerd. Deze lucht komt vanuit Noord-Afrika en is van oorsprong bijna tropische lucht. Dat maakt een heel groot verschil. Deze lucht kan ook beladen zijn met stof afkomstig uit de Sahara woestijn. Dat kan leiden tot kleurrijke zonsopgangen en -ondergangen.

Het is niet zo uitzonderlijk dat het weer op zo’n korte termijn helemaal omslaat volgens weerman Frank Deboosere. “Ik heb het even bekeken en het is in het verleden nog voorgekomen dat we op korte tijd nog verschillen van 20 graden hebben gezien. Het komt dus nog wel voor en heeft alles te maken met hoe de luchtdrukverdeling zich soms vrij snel kan veranderen.”

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws