dinsdag 24 mei 2022

Julie Van den Steen biedt excuses aan: Niet op de hoogte van gruweldaden

Wie de aflevering van Later als ik groot ben over presentatrice Julie Van den Steen wil herbekijken op VTM Go, krijgt nu een ingekorte versie te zien. Een passage waarin Van den Steen haar opa “een lieve man” noemde, is eruit gehaald.

De reden? Haar opa was de man die in 1961 het lichaam van de vermoorde Congolese president Patrice Lumumba liet verdwijnen door het op te lossen in zwavelzuur. Van den Steen zegt dat ze daarvan niet op de hoogte was tijdens de opnames, en daarom wil ze nu haar excuses aanbieden.

“Mijn opa heeft bijzonder slechte dingen gedaan in die tijd. Dingen die niet goed te praten zijn. Maar ook dingen waarvan ik niet op de hoogte was.”

“Mijn oprechte excuses voor iedereen die zich hierdoor gekwetst voelde. Ik kan me niet voorstellen hoe dit voor jullie moet gevoeld hebben en nog altijd voelt”, voegt ze toe.

De presentatrice belooft tot slot dat ze haar best zal doen om als witte vrouw te luisteren naar de Belgisch-Congolese gemeenschap, om zo bij te leren over haar privileges en in dialoog te gaan over het leed dat België aan Congo heeft veroorzaakt.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws