zondag 29 mei 2022

Marc Van Ranst niet opgezet met versoepelingen: “Wordt dit een bevrijdingsfeest?”

Vanaf 9 juni treden er enkele versoepelingen in. Die komen allemaal in één keer en dat zint viroloog Marc Van Ranst niet.

Vanaf 9 juni zetten we een grote stap terug richting het normale leven. Heel wat geldende coronamaatregelen verdwijnen of worden fors versoepeld.

Vooral de versoepeling van de maatregel rond de nauwe contacten die minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) lokt veel reacties uit bij de experts.

Ook Marc Van Ranst vindt het geen goede beslissing. “Als je het mij vraagt komt deze maatregel twee maanden te vroeg”, vertelt hij aan HLN. “Deze beslissing maakt van 9 juni een soort van bevrijdingsfeest. Het lijkt wel alsof de pandemie binnenkort voorbij is. Deze beslissing zal zich laten voelen: het zal geen golf zoals de eerste of tweede veroorzaken maar er zullen wel meer mensen in het ziekenhuis worden opgenomen en overlijden.”

Vooral de Indiase variant zou wel eens lelijk kunnen huishouden in ons land. “In Engeland neemt die variant de bovenhand waardoor er bij niet-gevaccineerden een nieuwe opstoot van het virus is”, vult Van Ranst aan. “Dat is niet onverwacht want de Indiase variant is vijftig procent besmettelijker dan de Britse variant, die ook al vijftig procent besmettelijker was dan het oorspronkelijke virus.”

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws