dinsdag 24 mei 2022

Matthias Diependaele bevestigt: Sociale huurprijs met bijna 40 procent gedaald

Sociale huurders waarvan het inkomen minstens 20 procent gedaald was als gevolg van de coronamaatregelen of als gevolg van ziekteverlof door het coronavirus konden een huurprijsherziening aanvragen.

Uit cijfers die Vlaams parlementslid Sarah Smeyers (N-VA) bij minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) opvroeg, blijkt dat in Vlaanderen de gemiddelde maandelijkse huurprijsdaling 186 euro bedroeg in de periode van mei 2020 tot en met december 2020. Dat betekent een gemiddelde huurprijsdaling van 37 procent.

“Sociale huurders konden tijdens de coronamaatregelen al na 1 maand inkomensverlies een huurprijsherberekening aanvragen in tegenstelling tot de gebruikelijke drie maanden”, zegt Smeyers.

In mei vorig jaar had het parlementslid al gevraagd om de reële impact te meten. Matthias Diependaele bevestigt: “We hebben er toen voor gekozen om een maandelijkse monitoring op te zetten en de sector hierover te laten rapporteren aan de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). De VMSW heeft vervolgens, samen met de sector, een eenvoudige procedure op poten gezet voor de duurtijd van de regeringsmaatregelen.”

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws