dinsdag 24 mei 2022

Molenberghs ziet het al gebeuren: “Er zijn 25 Europese landen waar het beter gaat dan hier”

Ons land blijft de situatie van de Indiase variant in het Verenigd Koninkrijk goed in de gaten houden, omdat dit zo goed als zeker ook naar ons overwaait.

In het Verenigd Koninkrijk is de Indiase variant aan een stevige opmars bezig. Momenteel is 65 procent van alle besmettingen eentje met de Indiase variant.

Bij ons loopt het nog geen zo’n vaart. “Bij ons gaat het nog maar om één procent”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “De variant is al verschillende keren het land binnengekomen, maar waar die is gaat het snel vooruit. In het Verenigd Koninkrijk ging het op twee maanden tijd van één procent naar 65 procent.”

De vaccins die ons land ter beschikking heeft werken ook allemaal tegen de Indiase variant. “Wel iets minder dan tegen de klassieke en de Britse variant. Het is wel duidelijk dat de tweede prik noodzakelijk is. Weet dat de bescherming pas enige tijd na die tweede prik optimaal is.”

Toch is de coronasituatie in ons land volgens Geert Molenberghs niet allemaal rozengeur en maneschijn, ondanks de betere cijfers. “Er zijn 25 Europese landen waar het beter gaat. In Portugal is het aantal vastgestelde besmettingen de afgelopen twee weken per 100.000 inwoners 62, in het Verenigd Koninkrijk 48. Bij ons is dat 252.”

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws