dinsdag 5 juli 2022

Erika Vlieghe waarschuwt ons: Niet enkel blindstaren op vaccinatiegraad

Met de versoepelingen die er nu zijn en die er nog aankomen, lijkt het alsof we alle vrijheid terug hebben. Maar Erika Vlieghe wijst op het belang om de epidemiologische situatie te blijven observeren. 

Je kan niet enkel kijken naar de vaccinatiegraad van de bevolking om meer vrijheden toe te kennen zegt Erika Vlieghe op Radio 1. “Je kan versoepelingen niet loskoppelen van de epidemiologische observaties.” 

“We weten wel dat er ergens een soort epidemiologisch keerpunt is. Zodra je 40 of 50 procent van de populatie gevaccineerd hebt, ben je al in epidemiologisch veiliger vaarwater. Dat wil zeggen dat het aantal nieuwe gevallen zal afnemen maar dan blijft nog maar de vraag: ‘Hoe duurzaam is dat’.” 

Er blijven vooral vraagtekens bij de overdraagbaarheid van de varianten op reeds gevaccineerde mensen. Er zijn nu uitbraken in woonzorgcentra met de Indiase variant. “Het versoepelen moet stapsgewijs gebeuren. En we zijn qua epidemiologische situatie toch nog niet aan de nieuw patatjes”, aldus Erika Vlieghe.

Geralateerd:

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws