woensdag 30 november 2022

Premier Alexander De Croo: “Dan ook goed nieuws voor horeca”

Vrijdagavond was er opnieuw een Overlegcomité. De kappers hebben een datum gekregen. Ook niet-essentiële reizen worden verboden.

Het verbod op niet-essentiële reizen gaat vanaf volgende week in en duurt tot 1 maart. De kappers kunnen vanaf 13 februari weer openen, maar wel op voorwaarde dat de cijfers goed zijn. Ze mogen dus niet verder stijgen.

Op 5 februari wordt er beslist of het mogelijk is. Op die datum gaat ook beslist worden of de dierentuinen weer mogen openen.

“We zijn één van de Europese landen waar het aantal besmettingen het laagst is. Het toont aan dat als we gemotiveerd zijn tot ongelofelijk veel in staat zijn”, begon premier Alexander De Croo de persconferentie.

Maatregel 1: De huidige maatregelen blijven gelden

“Het gevaar is nog niet geweken. De voorbije dagen hebben we veel alarmerende zaken gezien, denk maar aan de mutanten die veel besmettelijker zijn. We zou zouden die zeer gunstige situatie kunnen verliezen.”

“We willen die gunstige situatie beschermen en dammen bouwen. De eerste dam is de bestaande maatregelen die we allemaal kennen. Die zijn de voorbije maanden succesvol zijn.”

“Telewerken is belangrijker dan ooit. Het is een extra inspanning die we vragen. We gaan die derde golf vermijden omdat we de maatregelen blijven toepassen.”

Maatregel 2: Niet-essentiële reizen zijn verboden

“De tweede dam is een dam tegen de import van het virus. Vanaf 27 januari komt er een verbod op toeristisch reizen naar en uit ons land. Dat geldt tot 1 maart. Omwille van studieredenen, co-ouderschap, grensarbeid, dat blijft wel mogelijk.”

“Dat is een zeer ingrijpende maatregel. We hebben gezien dat als mensen reizen, het virus meereist. Bij mensen die reizen zitten meer varianten. Men zal moeten aangeven dat het wel degelijk een essentiële reis is.”

Niet-medische beroepen

“In de huidige stand van de pandemie is niet mogelijk om niet-medische contactberoepen te hervatten. Dit zal ten vroegste op 13 februari kunnen. Maar dan moeten de cijfers wel beter zijn dan nu. De regels zullen dan nog strenger zijn dan in het verleden.”

Horeca en entertaimentsector

“Het Overlegcomité denkt ook aan mensen van de horeca en culturele sector. Als we vandaag zeer ingrijpende maatregelen nemen doen we dat nu ook voor hen. Als de situatie verbeterd, kunnen we aan hen ook beter nieuws geven. We gaan de steunmaatregelen voor deze sectoren verlengen.”

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws