maandag 5 december 2022

Premier De Croo in alle staten: “Onaanvaardbaar, hoe is dit mogelijk?”

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) vraagt zich af hoe de militair die gezocht wordt omdat hij een aanslag wil plegen tegen de staat en tegen virologen zoals Marc Van Ranst, oorlogstuig uit de kazerne kon smokkelen.

Jurgen Conings, een 46-jarige Limburger, wapende zich met een machinegeweer, een pistool dat kogelwerende vesten kan doorboren en vier raketlanceerders, de opvolger van de bazooka.

“De echte vraag is natuurlijk: hoe is dit mogelijk?”, zei premier De Croo op VTM. “Dat iemand die op de OCAD-lijst staat, iemand die in het verleden al bedreigingen heeft geuit, binnen Defensie toegang heeft tot wapens en die wapens zelfs kan meenemen.”

“We hebben daar op de federale kern deze ochtend over gesproken. Tegen donderdag zullen Defensie en de veiligheidsdiensten met een analyse komen van wat er gebeurd is. Maar vooral ook met een voorstel komen om te vermijden dat zoiets ooit nog kan gebeuren.”

“Het is onaanvaardbaar dat iemand die op een OCAD-lijst staat actief kan zijn binnen Defensie en toegang kan krijgen tot wapens.”

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws