zondag 29 mei 2022

Sterfgeval door vaccinatie: Wouter Beke grijpt in

Een vrouw die gevaccineerd werd tegen het coronavirus, is overleden. Ze kreeg het vaccin van Johnson & Johnson. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke grijpt in.

Het gaat om een 39-jarige vrouw met een buitenlandse nationaliteit, die in het buitenland werd ingeënt. Zij is nu overleden in een Belgisch ziekenhuis. Er is sprake van een verband tussen de vaccinatie en het overlijden.

Minister Beke (CD&V) heeft beslist om het Johnson & Johnson-vaccin voorlopig enkel nog aan mensen jonger dan 41 jaar te geven, in afwachting van advies van het Europees Geneesmiddelenbureau.

“Op dit ogenblik is de impact op de vaccinatiecampagne redelijk beperkt, omdat het vaccin van Johnson & Johnson vooral in de thuisvaccinaties wordt ingezet, en bij moeilijk bereikbare, kwetsbare groepen. Daar gaan we mee verder”, zei Beke op VTM.

“Er zijn wel al mensen die onderliggende aandoeningen hebben en jonger zijn dan 41 jaar en al een uitnodiging gekregen hebben. Ik heb beslist om die mensen een ander vaccin aan te bieden.”

11 juli

Of de deadline van 11 juli gehaald wordt als de dag waarop elke volwassen Vlaming een eerste prik gehad zal hebben, zei Beke: “We zijn op de goede weg, we gaan deze week de 50% vaccinatiegraad halen voor de eerste prik.”

“Maar de combinatie van het gebrek aan leveringen – dat baart ons echt zorgen – en de mogelijke impact van deze beslissing inzake de leeftijdsgrens, heeft een impact. Dat betekent dat we een kleine 500.000 vaccins niet kunnen inzetten voor deze groep van mensen.”

“En dat wil zeggen dat we niet elke Vlaming tegen 11 juli de kans kunnen geven om een eerste dosis te ontvangen.”

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws