donderdag 11 augustus 2022

Steven Van Gucht legt het haarfijn uit: “Laat ons daar vooral niet mee stoppen”

Kan je het coronavirus oplopen door voorwerpen aan te raken waarop mogelijk een besmetting zit? Steven Van Gucht geeft een woordje uitleg.

Veel bewijs is er het voorbije jaar niet gekomen of je met het coronavirus besmet kan geraken door dingen aan te raken waarop het virus mogelijks zit. Volgens viroloog Steven Van Gucht hebben we massaal de gewoonte gekweekt om onze handhygiëne te verzorgen en dat heeft geloond.

“Er is inderdaad een duidelijke switch gebeurd. Besmette voorwerpen blijken minder belangrijk bij de verspreiding. We moeten nu vooral inzetten op een goeie ventilatie van onze binnenruimten”, vertelt hij aan De Morgen.

Toch kunnen voorwerpen niet uitgesloten worden als bron van besmetting, zeker bij superverspreiders. Een besmetting is volgens Van Gucht zeker mogelijk.

Voor Van Gucht moet de prioriteit anders liggen, want zelf ontsmet hij zijn winkelkar ook niet altijd. Hij heeft wel de gewoonte zijn gezicht en mond niet aan te raken. “En als ik klaar ben met winkelen, dan ontsmet ik altijd mijn handen. Dat is veel belangrijker dan het ontsmetten van die kar.”

Toch zal dat beeld niet snel uit onze maatschappij verdwijnen. “We zijn het nu zo gewoon, laat ons daar vooral niet mee stoppen. Dat zou een fout signaal zijn”, besluit de viroloog.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws