dinsdag 24 mei 2022

Wat met het AstraZeneca-vaccin in België? Pierre Van Damme licht toe

Op woensdag 7 april zal de regering beslissen welke personen nog een vaccin van AstraZeneca toegediend zullen krijgen in België.

De meldingen van personen die bloedklonters ontwikkelen na inenting met het AstraZeneca-vaccin zorgen in heel wat landen voor ongerustheid. Vaccinoloog Pierre Van Damme benadrukt dat het om een zeer beperkt aantal gevallen gaat.

Het vaccin blijkt veilig voor oudere personen en dus zal op dat vlak alvast niets veranderen. Nederland en Duitsland beslisten al om enkel mensen boven de 60 jaar nog in te enten met AstraZeneca.

Dinsdag zullen de experten hun advies overmaken aan de regering en op woensdag zullen de politici dan finaal beslissen welke personen in België nog ingeënt zullen worden met AstraZeneca.

“Ik ben 61 en heb het AstraZeneca-vaccin gekregen. Voor de mensen boven de 60 zal er zeker niets veranderen volgende week. Ook daar zien we geen verhoogd risico”, zegt Pierre Van Damme op Radio 1.

De bloedklonters zijn uiterst zeldzaam en komen bij een bepaalde groep voor. “Het is echt heel zeldzaam en onder een bepaalde leeftijd, meer bij vrouwen dan bij mannen.”

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws